Tuesday, December 22, 2009
Fasolia
Alhamdulilah,tengahari semalam sempat juga lah saya dan suami masak makanan tengahari untuk santapan bersama. Agak lama juga tak balik masak. Kadang-kadang makan diluar takpun tahan perut tunggu sampai balik dari office. Masakan yang kami masak ni tidaklah special sangat. Cukup sekadar mengisi perut yang kekosongan. Nak masak pun tak lama. Gambar yang diattach di atas bukan lah gambar sebenar tapi lebih kurang gambaran makanan tersebut. Fasolia ni boleh juga dikatakan popular dinegara Iraq. Makanan ni bahan utama nya adalah tomato puri, kacang putih dan daging lembu/kambing. Memadangkan saya ni tak suka makan kambing, maka disuruhlah suami membeli daging lembu dari kedai Rahmat. Nak rebus daging ni memakan masa yang lama. Biasalah bukan bahagian batang pinang. Bukan main liat betul daging ni. Daging direbus dalam 2-3 jam sehingga betul-betul empuk dan mudah dipotong kecil-kecil.Setelah betul-betul daging dimasak, air rebusan jangan dibuang. Air tu saya ambil untuk masak nasi. Ya ALLAH, memang sedap sungguh nasi ni. Air rebusan dan sedikit garam serta beberapa bahan rempah dimasukkan ke dalam beras dan terus dimasak menggunakan rice cooker. kalau nak sedap boleh letak kismis atau kacang badam. Untuk fasolia pulak, air rebusan itu dipakai semula bersama daging yang dipotong kecil. Masukkan Tomato puri mengikut berapa banyaknya air rebusan tersebut. Tidak terlalu pekat dan cair. Kemudian masukkan kacang putih. sedikit rempah (boleh pakai kari ayam, serbuk sup, serbuk cili, serbuk lada atau origano).garam secukup rasa. Biarkan sehingga mendidih. kemudian boleh dihidang dengan nasi daging atau juga boleh dimakan bersama roti. Selamat mencuba.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment